Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 szt. (twarde)
sok z cytryny
ser pleśniowy 4 łyżki
orzechy laskowe 1 szklanka
biały krem balsamico 4 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami

Kroki postępowania

1
Gruszki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
2
Owoce skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
3
Ser pokruszyć, orzechy rozgnieść.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
4
W misce połączyć ser pleśniowy z orzechami, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
5
Powstałą masą wypełnić wydrążone gruszki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec około 20 minut w temperaturze 180 – 200 °C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
6
Przed podaniem skropić białym kremem balsamico.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak