Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewka 1 szt.
cukinia 1 szt.
ziemniak 1 szt.
bakłażan 1 szt.
mleko 125 ml
śmietana 125 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej
pierś z kurczaka 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
olej
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat
pomidory 3 szt.
ocet
cukier
Kminek mielony Prymat
Cynamon mielony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup

Kroki postępowania

1
Ketchup:
Pomidory kroimy i dusimy na odrobinie oleju.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
2
Po około 4-5 minutach dolewamy odrobinę octu, dodajemy cynamon, cukier oraz kminek.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
3
Gdy pomidory zaczną się rozpadać przecieramy całość przez sito. Przekładamy do miseczek.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
4
Ziemniaki, bakłażana i marchewki obieramy, następnie kroimy w plasterki wszystkie warzywa.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
5
Na gorącą osolona wodę wrzucamy marchewki i gotujemy na półmiękko. Po wyjęciu marchewki wrzucamy do ziemnej wody. Do garnka z woda wrzucamy ziemniaki i postępujemy tak jak w przypadku marchewek. Następnie tę samą czynność powtarzamy z cukinią.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
6
Do miseczki wbijamy jajka, mieszamy i dodajemy śmietanę, a później mleko. Doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
7
Foremki do zapiekania smarujemy odrobina oleju, nakładamy warzywa i polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
8
Do podłużnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180-190 stopni. Gdy będzie już odpowiednio nagrzany wstawiamy foremki z lasagne i zapiekamy w kąpieli wodnej.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
9
Batoniki z kurczaka
Piersi z kurczaka przecinamy na pół i kroimy w paseczki.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
10
Posypujemy przyprawą do kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
11
Panierujemy w jajku i bułce. Na rozgrzanej patelni z olejem i odrobiną masła smażymy najpierw plasterki bakłażana a później kurczaka.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
12
Z piekarnika wyciągamy lasagne. Na przygotowanym talerzu układamy batoniki z kurczaka, wykładamy z foremki lasagne i dekorujemy plasterkiem bakłażana.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
13
Podajemy z domowym ketchupem.
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak