Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kawowo - orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 200 g
mąka 250 g
cukier puder 125 g
cukier kryształ 120 g
śmietana 300 ml
jajko 3 sztuki
orzechy włoskie 90 g
kakao 1 płaska łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
margaryna 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kawowo - orzechowe

Utrzeć jajko 8 minut z cukrem pudrem w kąpieli wodnej.
Zanurzyć dno miski w zimnej wodzie. Ucierać dalej i powoli dodać 150 g margaryny i 1 łyżeczkę ekstraktu z kawy.
Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Widelcem wymieszać pozostałą margarynę z cukrem kryształem, dodać mąkę, kakao (bez cukru) i zmielone orzechy (30g).
Wymieszać, wbić 2 jajka.
Utworzyć kulę, przykryć folią i na godzinę umieścić w lodówce.
Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką, wykroić 18 kółek o średnicy 6 cm.
Wyłożyć na blasze przykrytej papierem.
Piec 15 minut w 180°C. Ostudzić.
Stopić posiekaną czekoladę w kąpieli wodnej, wlać śmietanę i wymieszać. Posmarować tym 12 kółek. Na wierzch dać pianę ze śmietany i margaryny za pomocą rękawa.
Poustawiać ciastka połączone po 2, na to dać trzecie, udekorować kawałkami orzechów i ewentualnie listkami złota spożywczego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak