Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Egzotyczny kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym i szpinakiem

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 50 dag
szpinak mrożony 50 dag
cebula 1
czosnek 1 ząbek
mleko kokosowe 400 ml
bulion warzywny 200 ml
ryż basmati 25 dag
migdały 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
sól
pieprz
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Egzotyczny kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym i szpinakiem

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy mięso na złoto. aprzekładamy mięso na talerz a w pozostałym tłuszczu podsmażamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Dodajemy rozmrożony liściasty szpinak i chwilę razem dusimy. Posypujemy wszystko łyżką curry i zalewmy bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotowujemy i dusimy 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy kawałki kurczka z sosem i podgrzewamy. Nakładamy porcje ryżu, sosu i posypujemy płatkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 14.02.2016 10:00
smaczne danie
Kejti 12.03.2014 13:50
Fajny kurczak :-)
adelajda 11.03.2014 19:44
miła odmiana dla kurczaka
Olga_SK 11.03.2014 15:46
Świetny pomysł :)
Monia 11.03.2014 13:55
Ciekawa potrawa :)
patryska76 11.03.2014 13:14
Pyszne danie!
Jadwiga/Jaga85 11.03.2014 12:19
fajne i apetyczne połączenie!!!
brioszka 11.03.2014 12:03
zdecydowanie moje smaki! :)
Róża1 11.03.2014 11:47
super danie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak