Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-pomarańczowy

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort czekoladowo-pomarańczowy - sprawdź ten przepis. To świetne połączenie ciemnej czekolady i pomarańczy. Taki tort czekoladowo-pomarańczowy jest doskonały na urodziny, jubileusz czy święta.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 szkl
cukier 3/4 szkl
kakao 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 4 szt
olej 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
MASA POMARAŃCZOWA :
pomarańcze 6-8 szt
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda 1/3 szkl
jogurt naturalny 400 g
cukier 1/3 szkl
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-pomarańczowy

Rewelacyjny przepis na tort czekoladowo-pomarańczowy. Ciasto czekoladowe przekładane lekką masą jogurtowo-pomarańczową i ozdobione galaretką ze świeżych pomarańczy. Efektowny, pyszny deser. 

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Przygotować 2 miski. W jednej umieścić wszystkie mokre składniki, a w drugiej wszystkie suche. Zawartość każdej miski wymieszać. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi. Wystarczy użyć tylko trzepaczki. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20cm. Piec w 180*C przez około 40min. Wystudzić.
Krok 1 - Tort czekoladowo-pomarańczowy foto
2

Upieczone ciasto będzie miało na środku górkę, którą trzeba ściąć. Rozdrobnić i odłożyć. Ciasto przekroić na 3 równe części - blaty.

Krok 2 - Tort czekoladowo-pomarańczowy foto
3
Z pomarańczy wykroić fileciki i dodać sok jaki wypłynie podczas krojenia. Wszystkiego powinno być 650ml. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować blenderem. Wsypać cukier i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami.
Krok 3 - Tort czekoladowo-pomarańczowy foto
4

Część galaretki pomarańczowej wylać na dno tortownicy, w której piekło się ciasto czekoladowe na grubość około 4mm. Odstawić do stężenia. Z tej galaretki wykrawane będą serca.

Jogurt naturalny roztrzepać trzepaczką i wlać do niego jeszcze nie stężałe pomarańcze. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyjąć galaretkę z tortownicy i wykroić serduszka.

Przełożyć w tortownicy blaty czekoladowe tężącą masą pomarańczową. Na wierzchu powinna być masa. Odstawić do całkowitego stężenia.

Krok 4 - Tort czekoladowo-pomarańczowy foto
5

Ścięty wierzch ciasta czekoladowego włożyć do rozdrabniacza lub dokładnie rozkruszyć w palcach. Dodać do ciasta rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.

Powoli rozwałkować na grubość około 4mm i wykroić serca. Ułożyć naprzemiennie z sercami z galaretki pomarańczowej. Z reszty ciasta uformować kulki lekko spłaszczając od spodu. Ułożyć wokół tortu.

Smacznego!

Krok 5 - Tort czekoladowo-pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 17.08.2016 08:31
Ślicznie wygląda
Seba 12.05.2014 16:19
piękny torcik
Renata22 08.05.2014 17:48
Prawdziwe arcydzieło!
Ada-Gaba 02.05.2014 18:10
wyszedł wspaniały, chętnie wypróbuję
gusia1000 01.05.2014 19:59
Tort na medal.
Alex_M 12.03.2014 10:25
musi być przepyszny! no i dekoracja cudna :)
anemon 12.03.2014 07:03
Bardzo elegancko prezentuje się Twój tort.
Bernadeta1 12.03.2014 00:10
wygląda bajecznie, pychota
Kejti 11.03.2014 21:19
Pięknie się prezentuje :-)
adelajda 11.03.2014 19:53
to poproszę o malutki kawałeczek :) SUPER !!!!!
Małgorzata9 11.03.2014 19:49
smakowicie się prezentuje
mysza75 11.03.2014 18:33
Wygląda obłędnie
caralajna 11.03.2014 18:19
wygląda zjawiskowo :)
monia2005 11.03.2014 12:22
Rewelacja ,po prostu piękne ,aż by się skubnęło kawałeczek.
matesko 11.03.2014 10:24
apetycznie wygląda
Christopher 11.03.2014 09:42
Ciekawa dekoracja,smaczny tort.
Wiktoria29 11.03.2014 09:30
fajna pszczółka
patryska76 11.03.2014 08:59
Wygląda przepięknie! :D
V_kuchareczka 11.03.2014 08:59
znakomicie się prezentuje
malaczarna23 11.03.2014 08:27
świetny torcik:) super wygląda
Janina 11.03.2014 08:10
Świetne smaki, piękny torcik;)
fotoviderek 11.03.2014 07:30
Prezentuje się wyśmienicie :)
Mniam 11.03.2014 07:18
@treonina fajne skojarzenie :)
Lidzia 11.03.2014 05:42
Podoba mi się. Lubię takie połączenia.
jasiek 10.03.2014 23:23
piękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak