Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone tosty z mozzarellą.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chleb tostowy 8 kromek
mozzarella 125 g
jajko 1 sztuka
mleko
mąka
sól
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
olej
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone tosty z mozzarellą.

Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w średniej grubości plastry.Kłaść trochę mozzarelli na jedną kromkę chleba,posypywać ją czosnkiem niedźwiedzim i przykrywać drugą kromką chleba dobrze dociskając.Do miseczki wlać trochę mleka.Moczyć złączone obie kromki chleba z dodatkiem mozzarelli i czosnku niedźwiedziego w mleku,a następnie obtoczyć kanapkę w mące.Na sam koniec zanurzyć tost w rozbełtanym jajku z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu.Na patelni rozgrzać olej.Smażyć obtoczone w mleku,mące i jajku tosty z mozzarellą z obu stron,aż się zarumienią.

Wyszły cztery sycące i smakowite tosty.Usmażona w chlebie tostowym mozzarella smakuje inaczej niż przykładowo smażony z pieczywem żółty ser.Mozzarella lekko się ciągnie,taka wersja smażonych tostów dostarcza ciekawych smakowych odczuć.Z zewnątrz tosty są chrupiące,a wewnątrz mięciutkie.Czosnek niedźwiedzi nadał tostom wyrazistego i przyjemnego smaku.Tosty narobiły w kuchni mnóstwa zapachu.Jest to nieco bardziej kaloryczna wersja tostów,niżeli jest to w przypadku tostów z opiekacza, sandwicza, ale warto sobie sporadycznie na taką wersję kanapek na ciepło pozwolić,bo smak jest rewelacyjny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 04.03.2014 15:16
fajne na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak