Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane bałwanki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 7 szt.
szynka konserwowa 10 dag
szczypiorek
sól do smaku
papryka konserwowa 5 szt.
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
majonez 1 łyżka
ser żółty 20 dag
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane bałwanki

Kroki postępowania

1
Jajka gotujemy na twardo, kroimy na równe części na pół i wydzielamy żółtko do osobnego naczynia. Szynkę kroimy w kostkę.
Krok 1 - Nadziewane bałwanki foto
2
Szczypior kroimy drobno a ser żółty ścieramy na tartce. Z podanych składników robimy masę dodając pieprz, sól do smaku. Na końcu dodajemy majonez.
Krok 2 - Nadziewane bałwanki foto
3
Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3 - Nadziewane bałwanki foto
4
Wszystkie połówki jajek nadziewamy podaną masą. Dwie połówki złączamy ze sobą i nakłuwamy na patyki a następnie nakłuwamy kolejną cześć jajka.
Krok 4 - Nadziewane bałwanki foto
5
Z podanych części wychodzą bałwanki. Guziki, oczy powstają z pieprzu kolorowego, czapeczki i nos z papryki konserwowej. Bałwanki obsypujemy na talerzu serem żółtym.
Krok 5 - Nadziewane bałwanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 08.03.2014 13:07
cudowne są:)
Barbara777 04.03.2014 13:15
świetne rozbawiły mnie do łez:D ciekawy pomysł!
halina17 04.03.2014 07:25
Fajny pomysł.
BernadettaP 03.03.2014 20:31
Oby pogoda nie spłatała nam figla i na Wielkanoc nie trzeba było przygotowywać bałwanków tylko zajączki :P
Dorota59 03.03.2014 19:52
super -dla niejadków zachęta do jedzenia
Pani Domu 03.03.2014 19:02
śliczne bałwanki
cukiereczek 03.03.2014 18:17
urocze danie
Monia 03.03.2014 18:13
Haha wyglądają świetnie!!! Tylko jak je jeść ;-P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak