Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

naleśniki
kasza gryczana 2 woreczki
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 0,5 kubka
woda gazowana 1/4 kubka
sól
oliwa
Nadzienie:
grzyby leśne 200 g
marchewki 2 średnie
sól
cebula 1 średnia
bulion warzywny 1 kubek
natka pietruszki 1 łyżka drobno posiekanej
ser gouda 4 (tarty)
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami

Kroki postępowania

1
W moździerzu lub robocie kuchennym (blenderze, termomikskie) rozdrobnić kaszę gryczaną na mąkę (nie robić tego bardzo dokładnie, środki kaszy są bardzo twarde i ciężko je dokładnie rozdrobnić, a ich użyjemy do farszu).

Do miski nalać wody, mleka, dodać mąkę pszenną, trochę soli i oliwę, dobrze wymieszać. Następnie dodawać rozdrobnioną kaszę gryczaną przesianą przez drobne sitko. Dobrze wymieszać.
Krok 1 - Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami foto
2
Na patelni do naleśników bardzo lekko natłuszczonej usmażyć naleśniki (wyjdzie ich tak około 5-6).
Krok 2 - Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami foto
3
Nasze grzyby były mrożone (obgotowane, przestudzone, wsadzone do woreczka i do zamrażarki), ale można użyć świeżych, najpierw je lekko obgotowując. Pokroić je na mniejsze kawałki.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

W garnuszku na oliwie z oliwek lekko podsmażyć grzyby z cebulą, następnie zalać bulionem, dodać startą marchewkę, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, gotować na średnim ogniu przez około 5 min. Po tym czasie dodać resztę kaszy, która została z naleśników. Gotować do momentu aż kasza będzie miękka a farsz gęsty.
Krok 3 - Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami foto
4
Nałożyć farsz na naleśniki, zawinąć i włożyć do naczynka żaroodpornego. Z wierzchu posypać serem.
Krok 4 - Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami foto
5
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Krok 5 - Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 31.08.2014 13:20
fajny ten farsz:)
IwonaKa 09.08.2014 18:11
wygladają apetycznie,pyszne danie
gacopierz23 06.07.2014 22:04
ciekawa zdrowa propozycja
caralajna 19.04.2014 09:52
ciekawy przepis, uwielbiam grykę
Patriszja
Patriszja 05.03.2014 10:03
Musi być przepyszne :)
IwonaDD 05.03.2014 08:43
świetne danie!
pierniczkowo 04.03.2014 11:41
o coś nowego, super!
BernadettaP 03.03.2014 20:25
Uwielbiam kaszę gryczaną, więc porywam sobie naleśniczka :)
Iwona32 03.03.2014 18:23
pyszota pyszota:)
Romanowka 03.03.2014 16:35
rewelacyjny przepis!
patryska76 03.03.2014 15:58
Ciekawy przepis ;-)
Jarek123 03.03.2014 15:13
Ciekawy przepis :)
Aleksandraa 03.03.2014 14:53
bardzo pyszny przepis, na pyszne danie
dwa pokoje z kuchnią 03.03.2014 14:51
świetny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak