Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe serce

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
drożdże 20 g
olej 2 łyżki
jajko 1 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe serce

Kroki postępowania

1
Farsz:
duża cebula,
por,
3 cienkie parówki,
1/2 czerwonej papryki,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
250g startego żółtego sera,
szczypta ostrej papryki.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Pora umyć, pokroić w plasterki. Parówki obrać z osłonek, pokroić w kostkę, wraz z warzywami dodać do cebuli. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką. Wymieszać z 2/3 sera.
Krok 1 - Drożdżowe serce foto
2
Do 200ml letniej przegotowanej wody wkruszyć drożdże. Dobrze rozmieszać, odstawić na 5min. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże oraz olej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć 6 serc. Na trzech sercach rozłożyć farsz, przykryć pozostałymi sercami.
Krok 2 - Drożdżowe serce foto
3
Przy pomocy widelca zlepić brzegi jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać resztą sera.
Krok 3 - Drożdżowe serce foto
4
Piec ok. 20min w temp. 190-200st.
Krok 4 - Drożdżowe serce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.08.2014 00:39
Świetne drożdżówki.
Alex_M 04.03.2014 10:45
świetnie wypełnione to serducho :)
BernadettaP 03.03.2014 20:28
Fajna alternatywa dla trochę nudnych parówek :)
Rafał10 03.03.2014 14:50
ale świetnie się prezentuje :) Idealnie jak dla mnie !
Christopher 03.03.2014 13:58
Szczodre serce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak