Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z pomidorami i mozzarellą
pomidory - 3 szt.
mini mozzarella - 100 g
marchewka – 1 szt.
świeża bazylia – 1/4 pęczka
krem balsamiczny – do podania
SOS DO SAŁATY:
musztarda francuska - 1 łyżka
oliwa - 2 łyżki
ocet balsamiczny – 1 łyżka
miód płynny - 1 łyżeczka
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
sól – do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszam, aby się połączyły i odstawiam na moment.
Mini mozzarelle odsączam z zalewy. Sałatę opłukuję, osuszam w wirówce do sałaty i przekładam do miski. Dodaję pokrojone pomidory. Marchewkę obieram, opłukuję, ścieram na tarce jarzynowej
i przekładam do miski z sałatą. Dodaję odsączoną mozzarellę i porwane listki świeżej bazylii.
Całość polewam wcześniej przygotowanym sosem i bardzo delikatnie mieszam.
Sałatę podaję skropioną sosem balsamicznym.