Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z pieprzem cytrynowym i czubrycą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
marynata
ocet balsamiczny
olej 2 łyżka
woda 3 łyżka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 3 łyżeczka
czerwona czubryca 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczka
cebula 1
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z pieprzem cytrynowym i czubrycą

1 kurczak ( ok. 1.8 kg )
Marynata :
kilka łyżek octu balsamicznego
2 łyżki oleju
3 łyżki wody
3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo :
1 duża cebula

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i odstawić na 5 minut. Cebule obrać, umyć i włożyć do kurczaka. Do środka wlać kilka łyżek marynaty a resztą pokryć kurczaka z wierzchu. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną. Marynata nie jest gęsta, więc należy co jakiś czas kurczaka obracać. Tak przygotowanego kurczaka zostawić na około 3 godziny. Po tym czasie wstawić naczynie z kurczakiem zakrytym pokrywką do piekarnika i piec około dwóch godzin w temperaturze 175 stopni. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i polewając wierzch kurczaka piec jeszcze 5 minut do zrumienienia się skórki. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 03.03.2014 06:45
Bardzo apetycznie wygląda :)
patryska76 02.03.2014 17:53
Pyszny kurczaczek ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak