Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza 4 sery

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
woda ciepła 1/3 szklanki
drożdże 1/5 kostki
oliwa 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sos pomidorowy 200 ml
Bazylia suszona Prymat 2 łyżki
sól do smaku
mozzarella 1 szt
ser pleśniowy 8 kawałków
ser pleśniowy typu gorgonzola 8 kawałków
gouda 100 gram
szynka parmeńska 5 plastrów
pomidory koktajlowe (czerwone) 5 szt
rukola 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza 4 sery

Pizzę robię odkąd pamiętam, niektóre bardzo obiektywne opinie sugerują, że doszedłem w tym do perfekcji. Kto wie, może tak jest... Jak wypiję kilka piw sam tak twierdzę...

Zapraszam zatem do zapoznania się z moją wersją pizzy i do dzielenia się opiniami!

Najpierw mieszam letnią wodę z cukrem, następnie dodaję do niej drożdże dokładnie mieszając, wlewam oliwę i stopniowo dodaję mąkę. Najpierw mieszam łyżką, natomiast gdy ciasto zaczyna mniej się kleić przechodzę do rękoczynów. Musimy pamiętać by ciasto było maksymalnie miękkie, nie może być zbyt twarde i zbite, musi być lekkie i puszyste i gdy całkowicie wchłonie mąkę musi się nawet trochę kleić do rąk. Gdy wyrobię ciasto nie czekam aż wyrośnie (kiedyś czekałem, później zaniechałem i stwierdziłem, że nie robi to różnicy na placku). Na posypanej mąką stolnicy tudzież stole rozwałkowuję ciasto na bardzo cieniutki placek (w pizzy powinniśmy "najadać się" składnikami a nie ciastem). Następnie zręcznym ruchem przenoszę placek na wcześniej skropioną oliwą blachę i zaczynam go dekorować!

Składniki każdej pizzy, są tak indywidualne jak osoba, która ją robi, oprócz sosu pomidorowego i mozzarelli, które wg mnie powinny być w każdej pizzy, każdy może wrzucić to na co żywnie ma ochotę! W tym przypadku serów będzie więcej. Pierwszym elementem jest oczywiście Sos Pomidorowy (nie żałujemy, im więcej tym lepiej, pomidory są zdrowe i antyrakowe) Następnie ZAWSZE posypuję suszoną bazylią (też nie żałuję) i na koniec obsypuję szczyptą soli (naprawdę niewiele)

W dalszym etapie dodaję resztę składników w następującej kolejności - Sery, Mięso, Warzywa. Tak przygotowaną pizzę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na dosłownie 7-10 minut (zawsze wyciągam gdy zarumieni mi się spód) Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 24.07.2015 16:37
Świetna, uwielbiam!
msmariusz 22.04.2015 14:03
smakowita jak ze zdjęcia
Megi 10.02.2015 08:53
pychotka,
Kejti 03.05.2014 09:35
Super pizza,a linka leci :-)
PaniMISIOWA 08.03.2014 14:05
Facet to zawsze zrobi porządną pizzę!
08.03.2014 12:01
Ale piękna pizza.
Lidzia 08.03.2014 11:41
Uwielbiam pizzę.
idealme 08.03.2014 11:35
bardzo smaczna pizza ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak