Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Babci Zosi

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
mąka pszenna 15 dkg
cukier kryształ 12,5 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kawa 2 łyżki
orzechy włoskie 5 dkg
kakao 1 łyżka
masa
masło 1,5 kostki
jajko 4 jajka
cukier kryształ 3/4 szklanki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
spirytus 1 kieliszek
Do dekoracji:
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Babci Zosi

Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami (do biszkopta dodajemy kawę mieloną). Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut (tortownica o średnicy 23 cm). Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.

Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania dodać zalaną wrzątkiem i wystudzoną kawę oraz spirytus.
Biszkopta przełożyć masą (4-5 łyżek pozostawić do dekoracji). Pozostałą masą posmarować boki tortu i oprószyć je zmielonymi orzechami. Wierzch tortu udekorować polewą i pozostała masą. Posypać startą na tarce białą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 08.03.2014 21:55
smakowity torcik
gosiag 08.03.2014 19:21
torcik pycha
gibli 08.03.2014 10:11
poproszę kawałeczek
czarrna 07.03.2014 22:46
W rodzinie od pokoleń :)
Renata9 07.03.2014 22:31
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak