Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 1 kostka
cukier puder 3/4 szklanki
miód prawdziwy 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 2 łyżki
Masa serowa
ser 1 kg-wiaderko
jajko 5 szt
masło 15 dkg
mleko 1/2 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń waniliowy 1 opakowanie
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić, najlepiej w zamrażarce. Podzielić na trzy części. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni, około 15-20 minut. (blaszka 25x40 cm)

Ser, jajka, masło, cukier i cukier waniliowy włożyć do garnka i miksując podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa będzie jednolita, wlać do niego budyń rozprowadzony w mleku i nadal miksując doprowadzić do zagotowania. Masa powinna zgęstnięć. Gorącą masą przełożyć placki. Wierzch udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 08.03.2014 10:11
Smaczny sernik.
treonina 07.03.2014 23:02
przepis warty wypróbowania :-) dodam do swojej księgi
czarrna 07.03.2014 22:13
Moje też :) Poza tym nie mam ręki do serników pieczonych, a ten jest pyszna alternatywą :)
Janina 07.03.2014 21:50
Moje ulubione ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak