Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding angielski z czerstwego pieczywa

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczywo czerstwe około 250 g
mleko 100 ml
śmietanka kremowa 100 ml
cukier 1 - 2 łyżki
cukier waniliowy 16 g
jajko 1 szt.
rodzynki
masło
cukier demerara

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding angielski z czerstwego pieczywa

Czerstwe pieczywo - u mnie 5 drożdżowych bułeczek maślanych - pokroić na 1-cm kromki. Każdą z jednej strony posmarować masłem.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w nim kromki pieczywa tak, aby na siebie zachodziły. Jajko roztrzepać z mlekiem, śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym. Zalać tym ułożone w naczyniu kromki. Posypać rodzynkami ( w wersji dla dorosłych rodzynki można wcześniej namoczyć w alkoholu, np. w rumie ). Lekko docisnąć i posypać grubym cukrem demerara. Odstawić na 10 - 15 minut.

Zapiekać około 30 minut w temperaturze 160°C. Podawać natychmiast, najlepiej smakuje ciepły. Przed podaniem wierzch można posmarować cienką warstwą kwaskowego dżemu.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakowitaA 08.03.2014 07:51
Musi być dobre:)
adelajda 07.03.2014 20:17
jeszcze z chleba nie robiłam chociaż słyszałam że bardzo dobry
Mniam 07.03.2014 19:46
Nigdy nie robiłam, ale podoba mi się przepis.
Lidzia 07.03.2014 19:06
Smakowity.
mitek111 07.03.2014 17:25
Kuszaco wygląda
Edith85 07.03.2014 17:20
nigdy nie robiłam
cukiereczek 07.03.2014 16:57
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak