Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z nutką orientu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1/2 kg
białe wino 1/2 szklanki
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
kasza jęczmienna 2 woreczki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
Kminek mielony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z nutką orientu

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, pieprzem cayenne i mąką i wrzucić do oleju rozgrzanego na patelni. Obsmażyć ze wszystkich stron, zalać winem, dodać liść laurowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu.

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać curry. Przyprawę rozprowadzić po gorącej patelni i zalać odrobiną wody.

Cebulę z curry przełożyć do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym gazie, w razie potrzeby podlać wodą.

Po ok. 45 minutach dodać pomidory z puszki. Dusić dalej, aż mięso będzie całkiem miękkie. Podawać z kaszą jęczmienną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 07.03.2014 05:26
Gulasz z kaszą, pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak