Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po węgiersku

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula biała 1 szt
mąka pszenna 1 szklanka
sól do smaku
cebula biała 1 szt
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat
chili Prymat
karkówka 0,5 bez kości
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po węgiersku

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, pieprz, sól i wymieszać.

Sos: cebulę zeszklić, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. Podlać szklanką wody, dodać posiekane zioła, przykryć i dusić aż karkówka zmięknie. Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszaną w połowie szklanki wody.

Smażyć dosyć duże placki na złoty kolor. Polać sosem, przykryć kolejnym plackiem i znowu polać sosem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 10.04.2014 19:04
świetny przepis, właśnie szukam fajnego przepisu na placki po węgiersku :)
czarrna 06.03.2014 20:32
Dziękuję :) Danie jest kaloryczne, ale warto czasami zgrzeszyć :)
adelajda 06.03.2014 08:23
lubię placki w tej wersji
Monika-twin 05.03.2014 23:17
Fajna potrawa.
w mojej kuchni 05.03.2014 23:11
smacznie podano to danie...
Milka100 05.03.2014 22:41
apetyczne placki i smaczne
Suonatar 05.03.2014 20:51
Jedno z moich ulubionych dań :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak