Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z dżemem śliwkowym i budyniem
Z mąki, miękkiej margaryny, 4 łyżek cukru pudru, wbitych 3 jajek oraz z dodatkiem proszku do pieczenia, cukru waniliowego i kilku kropel aromatu waniliowego zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie możliwie równe części. Jedną część owinąć w folię i przełożyć do zamrażalnika. Z pozostawionej części ciasta wylepić spód. Na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 24x28 cm wylepić spód ciasta (odrywać do trochu ciasta i wylepiać nim spód blachy). Na gotowy spód z surowego jeszcze ciasta wyłożyć dżem śliwkowy (użyłam dżemu śliwkowego ze śliwek węgierek domowej roboty). W 750 ml mleka ugotować budyń z dodatkiem 3 łyżek białego cukru wykorzystując oba opakowania proszku budyniowego. Ciepły budyń wylać na wcześniej wyłożony dżem. Wyjąć schowaną część ciasta z zamrażalnika i palcami odrywać je, skubać i kłaść na wyłożony budyń. Ciasto odrywać i kłaść na budyniu do momentu przerobienia całej ilości ciasta starając się przykryć ciastem całą powierzchnię blaszki chowając pod nim budyń. Ciasto piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przestygnięte ciasto posypać przesianym przez siteczko cukrem pudrem.