Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewica z cukinią i bakłażanem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 1/2 szkl.
bakłażan 1 szt.
cukinia 1 szt.
cebula 1 szt.
imbir starty 2 łyżeczki
ząbek czosnku
kalafior 300 gram
kumin 1/2 łyżeczki
kardamon 1/2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewica z cukinią i bakłażanem

Kroki postępowania

1
-------soczewica zielona-------------

Cebule drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy imbir, starty lub przeciśnięty czosnek, kumin, kolendrę i kardamon.

Soczewicę zieloną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, odcedzamy.
Krok 1 - Soczewica z cukinią i bakłażanem foto
2
Bakłażana kroimy w grubą kostkę, wkładamy na sito i obficie posypujemy solą. Odstawiamy na 30min, przepłukujemy wodą i osączamy.
Cukinie kroimy w grubą kostkę dorzucamy na patelnię razem z bakłażanem i kalafiorem. Przykrywamy i dusimy do miękkości.
Krok 2 - Soczewica z cukinią i bakłażanem foto
3
Do warzyw dodajemy soczewicę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem 10min.
Krok 3 - Soczewica z cukinią i bakłażanem foto
4
Możemy podawać samodzielnie lub z jogurtem.
Krok 4 - Soczewica z cukinią i bakłażanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rybka 06.08.2015 12:26
ciekawy przepis:)
Poison1988 23.02.2014 19:43
pysznie i mega zdrowo :) super przepis!
Mniam 23.02.2014 17:48
Fantastyczne danie.
adelajda 23.02.2014 17:45
lubię takie obiadki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak