Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe calzone.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 25 dag
drożdże 1 dag
woda 150 ml
oliwa 1 łyżeczka
cukier 0,5 łyżeczki
Nadzienie:
kurczak wędzony udko 1 szt
pomidory suszone Smak 6 szt
ser mozarella 4 łyżki
bazylia 3 łyżki
czarne oliwki bez pestek 12 szt
oregano 1 łyżeczka
ketchup 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Małe calzone.

Kroki postępowania

1
Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę.
Krok 1 - Małe calzone. foto
2
Składniki wsypać do miski, zagnieść ciasto i odstawić na 0,1-1 h.
Zagnieść ,rozwałkować, wykroić kółka o średnicy 12cm.
Każde kółko posmarować keczupem wymieszanym z pociętą bazylią zostawić 1 cm od brzegu wolny, który posmarować jajkiem .Nałożyć paski wędzonego kurczaka i paski pomidorów suszonych, dodać połówki oliwek ,posypać zatarem i startą mozzarellą.
Krok 2 - Małe calzone. foto
3
Ciasto złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano.
Krok 3 - Małe calzone. foto
4
Piec w temp.220stop.przez 15 min.
Możemy podać z sosem czosnkowym, jogurtowym-ziołowym.
Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój sprawdzony przepis na cienką pizzę.
Krok 4 - Małe calzone. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

roxip 27.02.2014 20:54
niebo w gębie :)
zChatyNaKoncuWsi 25.02.2014 08:56
Świetne mini pizze na jeden kęs !
probofka 24.02.2014 14:30
uwielbiam calzone
Kejti 24.02.2014 10:02
Smacznie tu u Ciebie :-)
Lidzia 24.02.2014 07:51
Śliczne i pyszne.
teresa18 23.02.2014 20:31
Cudnie i znacznie, jak zawsze u ciebie
Christopher 23.02.2014 20:23
Proszę się częstować póki są ciepłe,chociaż zimnym nic nie brakuje.
Poison1988 23.02.2014 19:45
pierogowe pizzerki - super! :) calzone to moja ulubiona ;)
Iwona32 23.02.2014 17:47
bardzo fajny przepis
Stenka 23.02.2014 17:19
pięknie wyglądają
AZgotuj 23.02.2014 17:06
jakie apetyczne, piękne:)
w mojej kuchni 23.02.2014 16:54
dobre na duży apetyt..
Ankha 23.02.2014 16:50
I takie ładne rumiane, aż chciałoby się wziąć ze dwa gdy kucharz nie widzi
gosia1988 23.02.2014 16:47
pyszności :)
DorotaZ 23.02.2014 16:32
Pyszności:) Robię podobne ale z innym farszem:)
wyattearp 23.02.2014 16:25
super do schrupania:)
patryska76 23.02.2014 16:19
Wyglądają bosko ;-)
Czyki 23.02.2014 16:18
Ale nas rozpieszczasz:)pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak