Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z żurawiną na białym winie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 2 woreczki
żurawina 1 szklanka
cukinia 1 szt
masło 2 łyżki
kiełbasa krakowska 15 dag
cebula biała 1 szt
bulion drobiowy 3 szklanki
Pieprz biały mielony Prymat
wino białe 3/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z żurawiną na białym winie

Na dużej głębokiej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy posiekaną cebulkę z kiełbaską. Wsypujemy ryż - mieszamy i smażymy aż ryż stanie się szklisty. Podlewamy winem. Zwiększamy płomień i redukujemy alkohol. Kiedy alkohol wyparuje podlewamy ryż bulionem ok 1/2 szklanki - mieszamy dusimy. Po kilku minutach czynność powtarzamy. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę dodajemy do ryżo- mieszamy. Podlewamy bulionem. Dusimy. Nakrywamy pokrywką i dusimy aż ryż wypije bulion. Dodajemy żurawinę - mieszamy . Podlewamy resztą bulionu. Nakrywamy i dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 23.02.2014 19:24
smacznie danie
DorotaZ 23.02.2014 16:35
Smakowite:)
patryska76 23.02.2014 16:20
Pyszne risotto ;-)
magda1976 23.02.2014 16:13
Smakowicie wygląda i myślę, że też tak smakuje!
Czyki 23.02.2014 15:59
Oj jak to musi smakować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak