Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3- 3,5 szkl
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jajko 2 szt
margaryna 1 łyżka
śmietana 18 proc 1/2 szkl
olej do smażenia
cukier puder do posypania
spirytus 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę, cukier puder (1 łyżka), cukier waniliowy, margaryna, jajka, śmietana i spirytus - wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę. Wyrobione ciasto "bijemy" wałkiem, żeby napowietrzyć.
Ciasto cienko rozwałkowujemy,kroimy na paski, na środku każdego paska robimy nacięcie i przewlekamy przez niego jeden koniec.
Tłuszcz nagrzewamy. W dobrze nagrzanym tłuszczu smażymy faworki. Usmażone faworki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.04.2014 12:37
bardzo lubię
malaczarna23 23.02.2014 15:22
uwielbiam!będe robić w czwartek:)
Marta1986 23.02.2014 12:59
smacznie wygląda
Pyszota 23.02.2014 12:45
super przepis
adelajda 23.02.2014 12:16
ładnie wyszły
Paolcia 23.02.2014 12:04
uuuwwwwiiieeelllbbbiiiaaammmmm !!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak