Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gyros w cieście francuskim

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 3 szt
pierś z kurczaka 2 pojedyńcze
kapusta pekińska 1 szt
Kukurydza z Puszki 1 op
przyprawa do gyrosa
ogórek konserwowy
papryka konserwowa
śmietana 12%
majonez
czosnek
jajko 1 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: gyros w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Pierśz kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w kilku kroplach oleju i przyprawie do gyros'a. Odstawić do lodówki na ok 1 h. Smażymy w malej ilości oleju.
Krok 1 - gyros w cieście francuskim foto
2
SOS CZOSNKOWY:
4 łyżki stołowe śmietany lub jigurty naturalnego, 2 łyżki majonezu,kilka ząbków czosnku posiekanego lub przeciśniętego przez praskę. sól, pieprz. Wszystko to mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok 1 h do lodówki by się przegryzło. Ja dodałam jeszcze troche papryki ostrej. Ilość czosnku zależy od upodobań.
Krok 2 - gyros w cieście francuskim foto
3
Sałatka:
paprykę, ogorka kroimy w kostkę. Kapustę pekińską siekamy. Kukurydze odsączamy. Wszystko to razem ze sobą mieszamy.
Krok 3 - gyros w cieście francuskim foto
4
Do sałatki dodajemy ketchup i sos czosnkowy. Ilość zależy od pożądanej konsystencji.
Krok 4 - gyros w cieście francuskim foto
5
Każde ciasto francuskie dzielimy na 6 części. Możemy lekko naciągnąc. Na ciasto kładziemy troche sałatki, usmażonego kurczaka. Zwijamy rogi po przeciwnych stronach i łączymy brzegi tak by powstała sakiewka.
Krok 5 - gyros w cieście francuskim foto
6
Brzegi dodatkowo zawijamy by sięnie rozwaliły podcza pieczenia. Układamy w brytfance. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Piecz w 200* przez ok 20-25 min. aż będą złociste.
Krok 6 - gyros w cieście francuskim foto
7
Smacznego:)
Krok 7 - gyros w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 04.03.2014 21:36
fantastyczny pomysł:)
Magula 01.03.2014 20:33
pyszny pomysl
Piotr-21 01.03.2014 17:41
bardzo smaczne
Barbara/zuza22_85 01.03.2014 17:17
bardzo fajny pomysł
eMMe 01.03.2014 16:07
Świetny pomysł;)
Barbara777 01.03.2014 15:24
świetnie wyglądają i nadzienie mniam:)
gosia561 01.03.2014 14:48
intrygujące połączenie kuchni świata
SylwiaMagdaSabin 01.03.2014 13:51
No super spróbuję
aniagdz 01.03.2014 13:48
ooo lubię, moje smaki:)
ana00 01.03.2014 13:48
Lubię, lubię :)
sylwia_sl 01.03.2014 13:10
Ale fajne nadzienie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak