Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi na maślance

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
maślanka 0,5 litr
sól 1 szczypta
Farsz:
cukier wanilinowy 16 gr
cukier puder 2 łyżka
żółtko jajek 1 szt
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi na maślance

Ser zmiksować z żółtkiem i cukrami, podręcznym blenderem .
Z mąki maślanki szczypty soli zagnieść plastyczne ciasto. Przykryć niech odpocznie. Rozwałkować i szklanką wycinać kółka.
Nakładać farsz z sera i zlepiać. Dociskać widelcem lub zrobić ładną falbankę, ja do tego nie mam cierpliwości więc posłużyłam się widelcem.
Zagotować wodę z solą i łyżką oleju. Ugotować pierogi. Podać ze śmietaną i rodzynkami
Do tego ciasta można zastosować też inny farsz np szpinak jak u mojej koleżanki Weroniki, od której mam przepis na to ciasto pierogowe
http://www.smakiweroniki.pl/440,pierogi-ze-szpinakiem.html#more-440

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.03.2014 00:27
super przepis na pierogi
gusia1000 10.03.2014 14:30
Smaczne takie.
Róża1 02.03.2014 22:12
jeszcze nie robiłam takiego :-)
Stenka 01.03.2014 08:36
ciekawy przepis
adelajda 28.02.2014 17:05
nigdy takiego ciasta na pierogi nie robiłam :)
Zdzisław 28.02.2014 11:31
dla mnie smaczne danie
Marta1986 28.02.2014 10:34
apetycznie wyglada
patryska76 28.02.2014 10:01
Pyszne pierożki ;-)
2milutka 28.02.2014 09:54
pyszne i delikatne..;)
gosia56 28.02.2014 09:50
na pewno pyszne pierogi
Przepisy Joanny 28.02.2014 09:39
Ewuniu ja natomiast wolę te na maślance, ale to już indywidualna sprawa co kto lubi. Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za komentarze
ZEWA 28.02.2014 09:36
Raz robiłam ciasto pierogowe na maślance ale osobiście wolę tradycyjnie.
pestka 28.02.2014 09:30
świetny pomysł, tak jeszcze pierogów nie robiłam
Janina 28.02.2014 09:19
Świetne pierożki;)
Aleksandra/Olcia 28.02.2014 09:19
ciekawy przepis
ada.la 28.02.2014 09:18
takich jeszcze nie jadłam
Romanowka 28.02.2014 09:12
ciasta na pierogi według takiego przepisu jeszcze nie jadłam, ale farsz to smak dzieciństwa, moja babcia taki robiła
Pomocnik 28.02.2014 08:48
fajny przepis
Agnieszka-87-25 28.02.2014 08:46
fajny smak
Paolcia 28.02.2014 08:44
nie jadłam jeszcze takich ... :0

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak