Przepis i sposób przygotowania na: Placek czekoladowy przekładany z porzeczkami
Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać powoli do masy jajecznej. Dodać kakao i łyżkę wody. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą wlać ciasto, wstawić po nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15 minut. W zależności jak piecze piekarnik. Po ostygnięciu przekroić na dwa placki.
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka zagotować, w kubku rozpuścić budyń,1 szklankę mleka z 2 łyżki cukru wlać do dotującego mleka dobrze mieszać chwilkę pogotować i wystudzić. Budyń najlepiej ugotować pół dnia prędzej aby wystygł. Masło zmiksować z ( 2-4 łyżkami)cukru pudru na puszystą masę, stopniowo dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu i dalej ubijać, dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Jak jest za mocno gorzka masa można dosypać cukru pudru.
Biszkopt nasączyć wodą z cukrem i aromatem rumowym.
Posmarować dżemem i wyłożyć 2/3 masy budyniowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować wierzch resztą kremu.
Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem pudrem i porobić kleksy na placku.
SMACZNEGO!!!