Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 300 g
boczek wędzony 100 g
pomidor 1
cebula 1
oliwa
Przyprawa curry orientalna Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

Przepis dla 2 osób:

Pokrojoną w równe kawałeczki polędwicę wieprzową układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą, pieprzem, curry oraz tymiankiem.
Następnie polewamy oliwą z oliwek i mieszamy obtaczając mięso w przyprawach.
Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy. Paprykę w średniej wielkości kwadraty, a pomidora w ćwiartki.
Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy paprykę. Do papryki dorzucamy cebulę i smazymy z obu stron 3-4 minuty.
Całość przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Boczek kroimy w grube kostki. Na długie wykałaczki do szaszłyków nabijamy boczek, cebulę, papryke, pomidora i mięso. Na końcach powinny znajdować się kawałki mięsa lub boczku.
Tak przygotowane szaszlyki obsmażamy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony przez kilka minut.
Nastepnie szaszlyki w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni na około 5-6minut.
Po tym czasie odwracamy szaszłyki na drugą stronę. pieczemy ok. 3 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak