Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosta tarta z pomarańczami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
margaryna 150 g
kleik ryżowy 150 g
masło 150 g
żółtko jajek 2 szt
śmietana kwaśna 3 łyżki
pomarańcza 3 szt
kiwi 1 szt
aromat pomarańczowy 2 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Prosta tarta z pomarańczami

Wymieszać razem mąkę, 2 łyżki cukru oraz proszek do pieczenia i odrobinę soli.Rozbełtać żółtka ze śmietaną i wlać do mąki.Dodać zimną margarynę i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Nakłuć widelcem. Piec około 30 minut w temperaturze ca 210-220 stopni.

Pomarańcze obrać. Dwie przeznaczone do dekoracji pokroić w plastry. Jedną zmiksować z czterema łyżkami cukru. Kleik mleczno-ryżowy zalać gorącą wodą, tak aby był bardzo gęsty. Kiedy kleik ostygnie wymieszać go ze zmieloną pomarańczą i zmiksować z miękkim masłem. Można dodać dwie krople aromatu pomarańczowego. Zimny krem wyłożyć na ostudzone ciasto. Udekorować pomarańczami i kiwi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.07.2014 16:27
Te tarty sa proste w wyonaniu i smaczne
Kejti 05.03.2014 19:09
Słodkości,to lubię :-)
Alex_M 26.02.2014 10:42
świetny pomysł z tym kleikiem ;)
norweska20 26.02.2014 08:40
smaczna ta tarta
monisia1977 26.02.2014 08:33
fajnie wygląda
gibli 25.02.2014 23:34
przepis ciekawy i pewnie tarta smaczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak