Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki domowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 3 dkg
mleko 5 łyżek
oliwa 1 łyżka
mąka 3 szkl
woda 1 szkl
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
bazylia do smaku
oregano do smaku
ser żółty 15 dkg
salami 10 dkg
pieczarki 20 dkg
cebula 1 szt
olej 1 łyżka
ketchup pikantny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki domowe

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach mleka, dodajemy 2- 3 łyżki maki, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę maki, wodę i oliwę z oliwek.
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pizzerinki domowe foto
2
Gotowe ciasto przekładamy na stolnice i rozwałkowujemy.
Miseczka wykrawamy koła.
Krok 2 - Pizzerinki domowe foto
3
Sos pomidorowy: Wszystkie składniki mieszamy razem.
Krok 3 - Pizzerinki domowe foto
4
Gotowym sosem smarujemy krążki ciasta.
Pieczarki i cebulę podsmażamy na oleju, szynkę kroimy w kosteczkę. Na ciasto nakładamy pieczarki i szynkę , posypujemy serem żółtym
Krok 4 - Pizzerinki domowe foto
5
Wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut temperatura 180 stopni.
Krok 5 - Pizzerinki domowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 15.02.2014 17:17
pyszne....my też dziś robiliśmy z mężęm:)
Milka100 15.02.2014 15:24
bardzo smaczne pizzerinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak