Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ukryty w otchłani.

4.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy
olej 125 ml
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 4 łyżki
jajko 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
truskawki 1 kg
cukier kryształ 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 g
ser 600 g
cukier puder 80 g
żółtko jajek 3 sztuki
cukier wanilinowy 2 op
skórka cytrynowa 1 sztuka
sok pomarańczowy 60 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 30 g
śmietana 30% 500 ml
DODATKOWO:
śmietana 1 op
mleko 100 ml
galaretka truskawkowa 1 op
woda 200 ml
ser 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ukryty w otchłani.

Kroki postępowania

1
Ciasto:

125 ml oleju
1 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
5 dużych jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia.


WYKONANIE:

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Całe jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę . Dosypujemy sypkie produkty a pod koniec wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około 10 minut .
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35 minut.
Wyjmujemy studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krok 1 - Sernik ukryty w otchłani. foto
2
Żelka truskawkowa :

1kg mrożonych truskawek
1 szklanka cukry
20 g żelatyny

Wykonanie:

Truskawki wkładamy do garnka zasypujemy cukrem.
Gotujemy do całkowitego ich rozpadnięcia. Wsypujemy żelatynę mieszamy i odstawiamy by żelka wystygła.
Przelewamy do takiej samej tortownicy ,wyłożonej folią aluminiową ,w której piekliśmy ciemne ciasto.
Wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę .
Krok 2 - Sernik ukryty w otchłani. foto
3
Masa sernikowa ;

600 g sera trzykrotnie zmielonego
3 żółtka
80 g cukru pudru
2 cukry waniliowe
skórka otarta z połowy pomarańczy
60 ml soku z pomarańczy
30 g żelatyny
500 ml schłodzonej śmietany 36 %


Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy wodę ,gotujemy.
Ustawiamy na nim miskę . Wkładamy do niej żółtka, wlewamy 100 ml śmietany 36 % ,wsypujemy cukry.
Miksujemy na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę .
Krok 3 - Sernik ukryty w otchłani. foto
4
W soku z pomarańczy moczymy żelatynę , którą po chwili dodajemy do składników w misce. Miksujemy .
Zdejmujemy miskę z garnka.
Dodajemy zmielony ser i dokładnie ze sobą łączymy.
Resztę śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.
Odstawiamy na chwilę .
Krok 4 - Sernik ukryty w otchłani. foto
5
Składanie serowego tortu:

Jeden blat ciasta ciemnego wkładamy do tortownicy.
Przykrywamy go połową masy serowej .
Następnie wykładamy na nią żelkę truskawkową .
Krok 5 - Sernik ukryty w otchłani. foto
6
Wykładamy resztę masy serowej i przykrywamy blatem ciemnego ciasta.
Krok 6 - Sernik ukryty w otchłani. foto
7
Dekoracja;

1 opakowanie śnieżki zmiksowane w 100 ml mleka
1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 200 ml wody
5 łyżek sera trzykrotnie mielonego


Wykonanie:

Ubitą śnieżkę łączymy z serem. Pod koniec wlewamy tężejącą galaretkę . Odstawiamy na chwile, a gdy masa zacznie tężeć pokrywamy nią boki i wierzch tortu.
Krok 7 - Sernik ukryty w otchłani. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 11.05.2016 15:56
ale piękny!!
atort111
atort111 08.02.2016 14:15
sernik rewelacyjny
berys18 03.01.2016 11:46
pysznie wygląda
Maridka19 23.12.2014 10:16
Pysznie to wyglada
Ada-Gaba 04.08.2014 21:33
pyszny sernik
ben-ka 05.07.2014 09:07
Ciacho pyszne,tylko zajadać.
Malgorzata549 30.05.2014 09:34
fajna nazwa i zapewne równie ciekawy smak
krokus 14.05.2014 15:01
pysznie wygląda,, zapisuje przepis
Dorian 29.04.2014 23:22
super nazwa, a ciasto boskie
Grażyna13 24.04.2014 10:54
Podoba mi się :)
Katarzyna156 18.04.2014 23:07
wygląda smakowicie :)
Dorian 13.04.2014 11:56
apetycznie wyglada
romanrafal
romanrafal 05.04.2014 16:02
niebo w gębie,rewelacyjne cudeńko
Wacław 05.04.2014 12:41
fajna nazwa a sernik znakomity :-)
Mira85 10.03.2014 09:06
świetnie wygląda
mysza75 26.02.2014 09:58
Piękny serniczek ślinka mi leci :-)
Kuchenka 25.02.2014 23:32
super wygląda
babajaga1969 25.02.2014 13:15
fajna nazwa i pyszne ciacho
caralajna 19.02.2014 20:41
fajna poetycka nazwa, ciasto na pewno jest jej warte :)
Przepisy Joanny 18.02.2014 19:15
pyszny i efektowny sernik
gibli 17.02.2014 10:56
ładniutki)))
olkaaa 17.02.2014 07:43
pięknie wygląda
gacopierz23 16.02.2014 20:46
ŚWIETNY SERNIK
romanrafal
romanrafal 16.02.2014 09:07
piękna nazwa,rewelacyjny sernik
KasiaK90 15.02.2014 21:00
rewelacyjny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak