Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
konserwa turystyczna wieprzowa 1 puszka
brukselka 400 gram
ser żółty 200 gram
jajko 4
mleko 3 łyżki
sól
pieprz
margaryna do smarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli, do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z brukselką foto
2
Konserwę turystyczną w całości wyciągamy z puszki, po czym kroimy w plastry i układamy na ziemniakach.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z brukselką foto
3
Następnie ponownie układamy ziemniaki, a na ziemniakach układamy brukselkę. Jajka i mleko roztrzepujemy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy zapiekankę.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z brukselką foto
4
Całość posypujemy startym na tarce żółtym serem.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z brukselką foto
5
Zapiekamy ok 25 minut w temp. 180 stopni.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana z brukselką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 23.02.2014 10:54
chętnie spróbowałabym :)
adelajda 21.02.2014 08:04
lubię brukselkę :)
fotoviderek 21.02.2014 07:41
Ziemniaczane są najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak