Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
mięso mielone 250 g
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
olej
sól
pieprz
pomidory 1 puszka
ryż 100 g
bazylia
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Kroki postępowania

1
Mięso ze składników to udziec z indyka, a pomidory z puszki są krojone bez skórki

Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, a czosnek w cieniutkie plasterki. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę, czosnek i mielone mięso. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
Krok 1 - Cukinia faszerowana mięsem i ryżem foto
2
Wtedy dodajemy pomidory z puszki, mieszamy.
Krok 2 - Cukinia faszerowana mięsem i ryżem foto
3
W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ugotowany ryż dodajemy na patelnię. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Krok 3 - Cukinia faszerowana mięsem i ryżem foto
4
Cukinie przekrajamy w poprzek na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy gąbczaste części z pestkami. Powstałe miejsce nadziewamy farszem przygotowanym na patelni. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym niewielką ilością oleju i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.
Krok 4 - Cukinia faszerowana mięsem i ryżem foto
5
Upieczoną cukinię kroimy na plastry i podajemy
Krok 5 - Cukinia faszerowana mięsem i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 04.03.2014 20:54
moje ulubione danie, Twoja wersja jest bardzo ciekawa
Czarnula87 20.02.2014 18:28
smaczny pomysł
eMMe 20.02.2014 15:03
Dla mnie super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak