Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki
Przesiejcie mąkę i sól do miski robiąc zagłębienie w mące wlejcie tam drożdże.Wszystkie składniki wymieszajcie łyżką (w przepisie było podane,że ma to byc łyżka drewniana, ja robiłam zwykłą), następnie uformujcie z ciasta kulę i przenieście je na posypaną mąką deskę i zagniatajcie aż będzie gładkie i elastyczne(ja musiałam jeszcze podsypywac mąkę aby wyszło gładkie). Następnie przełóżcie ciasto do czystej miski i przykryjcie folią odstawiając na ok.2 godz. w ciepłe miejsce.
Po tym czasie usuńcie nadmiar powietrza uderzając w ciasto pięścią,ugnieccie jeszcze kilka minut.Po czym podzielcie je na pół, a każdą połówkę na dalsze kawałki.Ukształtujcie bułeczki i przykryjcie je ściereczką pozostawiając na ok. pół godz., aż ciasto z nów wyrośnie.W między czasie rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni lub do poziomu 7 w przypadku piekarnika gazowego.
I tu można trochę powymyślac,bo bułeczki przed włożeniem do piekarnika można posypac: mąką, płatkami owsianymi,makiem,kminkiem,sezamem, a nawet żółtym serem i kaszą manną.Tak przygotowane bułeczki wkładamy do piekarnika na 20 do 30 min., aż się zarumienią,
UWAGA: dobrze wypieczone bułeczki, popukane od spodu wydają głuchy dźwięk.