Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 łyżka
mleko ciepłe 375-450 ml
masło 50 g
drożdże suche 1 łyżka
mąka 750 g
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki

W naczyniu z podziałką rozpuście cukier w ciepłym mleku i dodajcie masło.Mieszajcie do rozpuszczenia.Polejcie tak przygotowanym mlekiem drożdże i poczekajcie około 30 min.aż powstanie pienista masa.
Przesiejcie mąkę i sól do miski robiąc zagłębienie w mące wlejcie tam drożdże.Wszystkie składniki wymieszajcie łyżką (w przepisie było podane,że ma to byc łyżka drewniana, ja robiłam zwykłą), następnie uformujcie z ciasta kulę i przenieście je na posypaną mąką deskę i zagniatajcie aż będzie gładkie i elastyczne(ja musiałam jeszcze podsypywac mąkę aby wyszło gładkie). Następnie przełóżcie ciasto do czystej miski i przykryjcie folią odstawiając na ok.2 godz. w ciepłe miejsce.
Po tym czasie usuńcie nadmiar powietrza uderzając w ciasto pięścią,ugnieccie jeszcze kilka minut.Po czym podzielcie je na pół, a każdą połówkę na dalsze kawałki.Ukształtujcie bułeczki i przykryjcie je ściereczką pozostawiając na ok. pół godz., aż ciasto z nów wyrośnie.W między czasie rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni lub do poziomu 7 w przypadku piekarnika gazowego.
I tu można trochę powymyślac,bo bułeczki przed włożeniem do piekarnika można posypac: mąką, płatkami owsianymi,makiem,kminkiem,sezamem, a nawet żółtym serem i kaszą manną.Tak przygotowane bułeczki wkładamy do piekarnika na 20 do 30 min., aż się zarumienią,
UWAGA: dobrze wypieczone bułeczki, popukane od spodu wydają głuchy dźwięk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 20.02.2014 10:23
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak