Przepis i sposób przygotowania na: zupa gulaszowa z wieprzowiną na ostro
nie mieli żadnego ładnego kawałka, dlatego zmieniłam strategie i zakupiłam mięso wieprzowe.
zupa jest ostra i moja rada dla tych, którzy nie lubią zbyt pikantnych potraw proponuję kontrolować
stopień ostrości, nie wrzucając chilli od razu całego, najlepiej po trochu :)
Wieprzowina- oczywiście tutaj można wybrać łopatkę, schab lub nawet polędwiczkę wieprzową.
PRZYGOTOWANIE
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
obrane ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę.
Na garnku o grubym dnie, rozgrzać olej i dodać mięso. Chwilę smażyć, następnie dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
Wymieszać i całość przesmażyć. Następnie dodać paprykę, ziemniaki i całość zalać wodą (ok.1,5l). Dodać resztę koncentratu,
przyprawić paprykami (słodka i ostra), dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, ketchup,cukier oraz posiekanie chilli
(można przed posiekaniem papryczki, wyjąć pestki, wtedy papryczka nie będzie taka ostra).
Całość gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Do takiej zupy można również dodać cebulę,pieczarki lub marchewkę :)