Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
śmietana 3 łyżki
jabłka prażone 1 słoik (duży)
cynamon Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia wysypać na stolnicę (lub do miski). Dodać margarynę i wszystko razem posiekać.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. W blasze nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, ułożyć rozwałkowaną połowę ciasta.

Do jabłek dodać cynamon (wg uznania) oraz 2 łyżki tartej bułki. Wyłożyć je na pierwszą warstwę ciasta.

Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć w blasze tak, aby przykryła jabłka.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu można posypać szarlotkę cukrem pudrem.
Krok 3 - Szarlotka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.03.2014 09:33
prezentuje się przepysznie
malaczarna23 20.02.2014 11:22
pyszne ciasto
monisia1977 20.02.2014 07:31
super ciacho
treonina 19.02.2014 22:44
wygląda pysznie!
gosia1988 19.02.2014 22:06
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak