Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Sachera

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 250 gramy
masło 250 gramy
białko 6
żółtko jajek 5
cukier 160 gramy
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka 250 gramy
dżem morelowy 1 słoik
polewa czekoladowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Sachera

Masło utrzeć na masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po przestygnięciu dodać czekoladę do masła. Następnie dodać żółtka oraz cukier wanilinowy. Z białek ubić pianę. Dodać do niej cukier i połączyć z masą czekoladową. Wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać.

Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką/bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec ok. 1 godz. w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu i ostudzeniu, przekroić ciasto na 2-3 części. Nasączyć blaty rumem, a następnie przełożyć dżemem. Zamiast dżemu morelowego można użyć brzoskwiniowego. Całość pokryć polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 25.08.2014 07:45
super torcik;) nie trzeba jechać do Austrii żeby zjeść to cudo bo można upiec samemu
Kejti 10.03.2014 13:09
Pięknie Ci wyszedł :-)
Ada-Gaba 03.03.2014 08:32
wygląda pięknie
stokrotka 20.02.2014 08:25
pyszny przepis
paulina2157 19.02.2014 23:55
bardzo fajnie wygląda
kaprysiek 19.02.2014 22:28
brak slow, slinka leci, zadne slowa nie oddadza tego, jak to smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak