Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z bananami i wanilią

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier brązowy 3 - 4 łyżki
jajko 2 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
laska wanilii pół
szczypta soli
olej do smażenia
banan 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z bananami i wanilią

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

Jajka ( w całości ) ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę ( cukier brązowy można zastąpić białym ale wtedy dać go mniej - około 2 łyżek ). Do ubitych jajek dodać nasionka wydrążone z połowy laski wanilii ( zamiast można użyć ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego ), zmiksować. Następnie wlać mleko i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksować, do otrzymania gładkiej konsystencji.

Banany pokroić w plasterki, dodać je do ciasta, wymieszać.

Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do zrumienienia z obu stron.

Podawać oprószone cukrem pudrem lub polane śmietaną.

Doskonałe na śniadanie lub jako deser :)

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.03.2014 11:16
pyszne racuszki :)
monisia1977 20.02.2014 07:32
fajnie wygladaja
mitek111 19.02.2014 19:27
pyszności:)
patryska76 19.02.2014 19:06
Pyszne racuszki ;-)
SylwiaMagdaSabin 19.02.2014 18:24
bardzo apetyczne
Romanowka 19.02.2014 18:22
pyszne śniadanie!
cukiereczek 19.02.2014 18:08
idealne na śniadanie
Janina 19.02.2014 17:58
Pyszności, aż mi zapachniało;)
Sylwia26 19.02.2014 17:23
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak