Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona ryba z pomarańczą

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba 1 średnia biała
sok z pomarańczy 1 sztuki
pomarańcza 6 plasterków
oliwa 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona ryba z pomarańczą

Kroki postępowania

1
Wyfiletować i oczyścić rybę (może być to pstrąg, mintaj, tilapia czy sola).
Krok 1 - Pieczona ryba z pomarańczą foto
2
Filety ponacinać lekko od strony skóry, natrzeć solą, skropić połową soku z pomarańczy. Na patelni rozgrzać oliwę, rybę smażyć od strony skóry przez około 2 minuty. Następnie obsmażyć dróga stronę przez 30 sekund, w tym czasie oblać pozostałym sokiem z pomarańczy.

Rybę przełożyć na blaszkę skórą do góry, polać powstałym sosem z patelni. Ułożyć na wierzchu plastry pomarańcza i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 6 minut.
Krok 2 - Pieczona ryba z pomarańczą foto
3
Podawać z odrobiną sosu balsamicznego oraz oliwy piertuszkowo- cytrynowej.
Krok 3 - Pieczona ryba z pomarańczą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 13.05.2017 22:00
pomysłowe danie
Przepisy Joanny 19.02.2014 18:46
pyszna rybka
Poison1988 18.02.2014 15:52
uwielbiam rybkę o pomarańczowym posmaku, też często tak robię :) pycha!
Kuchenka 18.02.2014 13:48
na pewno smaczna:)
Ania321 18.02.2014 12:14
zjadłabym z przyjemnością :)
w mojej kuchni 18.02.2014 12:10
same pyszności podano..
AZgotuj 18.02.2014 10:54
super ryba+ owoce = dobre danie:)
sasanka 18.02.2014 10:52
Ta pomarańcza na rybce wygląda jak zapowiedź lata i słońca :)
margaret 18.02.2014 10:46
smaczna rybka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak