Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy sernik na zimno z borówką amerykańską na podwójnych herbatnikach razowych
Gdy galaretka z żelatyną i cukier będę robić się gęsta to do dodajemy ją stopniowo do miski z serem. Całość miksujemy i odstawiamy w chłodne miejsce by masa zrobiła się nieco sztywniejsza.
Po tym czasie formę bądź pojemnik o wymiarach 18,5x21cm wykładamy folią aluminiową, tak by wystawała ponad formę i układamy pierwszą warstwę herbatników razowych. Na herbatniki wykładamy część masy. Na nią kładziemy drugą warstwę herbatników i ponownie pozostałą część masy. Odstawiamy do stężenia.
Po ścięciu się masy serowej wylewamy galaretkę i posypujemy borówkami amerykańskimi. Całość odstawiamy do całkowitego stężeniu w chłodne miejsce.
Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je z formy i kładziemy do górny nogami na desce do krojenia. Po pozbyciu się folii aluminiowej ciasto odwracamy . Gdy mamy problem wyjąć ciasto z formy.