Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowo-cytrynowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
masło 300 gram
jajko 5 sztuk
cukier puder 250 gram
cukier wanilinowy 2 gramy
kakao 3 łyżki
cytryna 1
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowo-cytrynowa

Kroki postępowania

1
Masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Dodać sok i skórkę z cytryny.
Krok 1 - Babka czekoladowo-cytrynowa foto
2
Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao.
Krok 2 - Babka czekoladowo-cytrynowa foto
3
Ubić pianę z białek.
Krok 3 - Babka czekoladowo-cytrynowa foto
4
Do utartej masy dodać pianę, wymieszać i podzielić na pół. Do jednej części dodać mąkę z kakao, do drugiej samą mąkę. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać trochę mleka.
Krok 4 - Babka czekoladowo-cytrynowa foto
5
Ciasto przełożyć do keksówki, najpierw białe, później kakaowe. Wystarcza na 2 keksówki o długości ok. 20 cm. Piec w temp.180 C około 50 min.
Krok 5 - Babka czekoladowo-cytrynowa foto
6
Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Babka czekoladowo-cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 18.02.2014 08:18
moja ulubiona
Mniam 17.02.2014 23:01
Wygląda świetnie. To ja poproszę kawałeczek do kawy :)
Noruas 17.02.2014 21:45
rewelacja, czekolada z cytryną to interesujące połaczenie
mitek111 17.02.2014 21:30
same pyszności
Wiesława1 17.02.2014 20:53
no ja wolę do kawki ale babeczka super
Agata3 17.02.2014 20:52
SUPER!! w sam raz do herbatki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak