Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oscypek domowy

5.0
(147)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MLEKO KROWIE 9 litrów
podpuszczka 1 gram
woda 50 ml
sól 23 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Oscypek domowy

Kroki postępowania

1
Mleko powinno być odtłuszczone, dlatego przelewamy je do dużego naczynia (a najlepiej do 2-3 mniejszych by powierzchnia była jak największa) i pozostawiamy na noc w lodówce lub innym zimnym pomieszczeniu. Następnego dnia z powierzchni mleka zdejmujemy całą śmietankę (ja potem zrobiłam z niej masło).

Do literatki wlewamy ciepłą wodę (ok. 38 stopni) i wsypujemy do niej podpuszczkę – mieszamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut, a w tym czasie odtłuszczone mleko krowie podgrzewamy do temperatury zbliżonej do ciepłoty ciała (ok 36-37 stopni), następnie powoli dolewamy podpuszczkę i ciągle mieszamy – odstawiamy na godzinę. Po godzinie wytworzy się skrzep – taki jak na zdjęciu oraz serwatka.
Krok 1 - Oscypek domowy foto
2
Skrzep przekładamy do innego naczynia starając się odlać jak najwięcej serwatki.
Krok 2 - Oscypek domowy foto
3
Skrzep z mleka dzielimy na 4 równe części. Pojedynczo bierzemy kawałki skrzepu i za każdym razem postępujemy analogicznie: 1/4 część skrzepu rwiemy w palcach na strzępy i przekładamy do metalowego sitka. Następnie potrzebna jest gorąca woda – może być bieżąca z kranu. Sitko z porwanym skrzepem podkładamy pod strumień gorącej wody i energicznie mieszamy łyżką do czasu aż powstanie zbita kulka. Wtedy szybko bierzemy ser w dłonie i początkowo dokładnie go ściskamy by pozbyć się nadmiaru wody, a następnie formujemy zgrabne wałki w kształcie oscypka (tak jak na zdjęciu).
Krok 3 - Oscypek domowy foto
4
Do miski wlewamy ok 1,5-2 litry zimnej wody i wsypujemy sól – mieszamy. Wkładamy oscypki do przygotowanego roztworu solnego (powinny się unosić), jeśli sery opadają na dno to znaczy że stężenie soli jest zbyt małe i trzeba jeszcze trochę dosypać. Pozostawiamy na całą noc w zimnym pomieszczeniu lub lodówce.
Krok 4 - Oscypek domowy foto
5
Po tym czasie oscypki wyjmujemy z solanki i pozostawiamy na 3-4h w temperaturze pokojowej by się osuszyły.
Krok 5 - Oscypek domowy foto
6
Następnie każdy z oscypków osobno wkładamy do specjalnej siatki i wędzimy je 3-4h w temperaturze 40-45 stopni. Dobre na ciepło i zimno – polecam każdemu : )
Krok 6 - Oscypek domowy foto
7
Oscypek jest to jeden z najlepszych rodzajów sera, jednak ze względu na swoją specyfikę jest niedostępny w innych regionach Polski niż góry. Do tej pory jadłam go sporadycznie, jednak teraz częściej będzie gościć w moim w domu, gdyż zrobiony przeze mnie samodzielnie jest w smaku identyczny jak ten z Zakopanego, a nawet lepszy : ) Tradycyjnie powinien być on przygotowany na mleku owczym, ja z braku użyłam krowiego (nie może być z kartonu!) i również jest pysznie.
Krok 7 - Oscypek domowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sardyna 12.02.2024 23:58
Witam. Oscypiem nigdy nie nazywamy sera z krowiego mleka to Gołka . Oscypek to tylko owcze mleko i tylko z gór. Pozdrawiam
Monia 11.01.2024 23:11
Misiunia jaka podpuszczke dodajesz do sera?
tadeusz 28.11.2022 16:41
mi ten przepis nie podchodzi - nienawidze oscypkuw ani sera ale moze byc dobry dla osub kture lubia oscypek albo ser albo mięso - polecam każdemu. wysłane z iphone
Dawis 05.04.2023 00:50
Osub!!!!!
tadzio 28.11.2022 16:42
same. zgadzam sie z toba misiu. pzdr ps odezwij sie po pracy smskiem wysłane z sony erickson
Zombo32 03.03.2019 21:39
Hej. Niestety do oscypka to tym serkom daleko... Podchodziłem do tego przepisu kilkukrotnie i za żadnym razem nie byłem zadowolony. Później kupiłem sobie książkę o serowarstwie domowym i za pierwszym podejściem wyszło idealnie. Po zdobyciu Już pewnej wprawy postanowiłem to wrócić i podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Mleko nie musi być odtluszczone, mleko Owcze z którego robi się oryginalne oscypki jest prawie dwukrotnie bardziej tłuste niż mleko krowie. Skrzep należy kroić stopniowo, najpierw w słupki, później po ukośnie, następnie drobnej i drobnej A każdym razem pozwalamy oby Skrzep odpoczął - puścił serwatkę. Dopiero wtedy wyciągać dzielić na porcje itd. Oscypek jest serem z masy parzonej więc gdy masz już uformowane gołki trzeba je sparzyć kilkukrotnie za każdym razem odciskając serwatkę, i woda z kranu jest tu zdecydowanie nie wystarczalna no chyba że masz w krainie wodę rzędu siedemdziesięciukilku stopni.. Na koniec należałoby je mocno sprasować, najlepiej przy użyciu drewnianej formy. To takie najważniejsze przewinienia przeciw oscypkowi jakie wypatrzyłem. Pozdraviam
smerfetka79 11.05.2016 00:35
mnie też! super!
bartek8585 11.05.2016 00:32
oj i ja też. Teraz trzeba tylko zrobić:)
bartek8585 11.05.2016 00:31
wowo wow wow! Zastrzzeliłaś mnie ty wpisem:)! Brawo Ty!
Stanley 03.01.2015 07:24
Witam Urodziłem się i mieszkam na południu Polski. Od dziecka mam styczność z oscypkami nazwa oscypek jest chroniona nie przez nas górali , ale przez państwo w celach komercyjnych , więc śmiało każdy kto gniecie serki dla siebie niech tej nazwy używa.Szczególnie Mysiunia która wykonała oscypki zgodnie ze starą tradycją. Co się tyczy mleka owczego to jest ono niedostępne od jesieni do wiosny a oscypki kupujecie całą zimę więc SmacznaPyza odpowiedz sama z jakiego mleka są. Większość oscypków to mieszanka mleka owczego z krowim , lub samo krowie , ponieważ udój owiec nie jest tak wielki jak zapotrzebowanie na sery a każdy kto raz w życiu doił owce i robił oscypki wie ile sera wychodzi z wiadra mleka. Moim zdaniem dodatek mleka krowiego to najmniejsze zło bo spotkałem się z dużo gorszymi występkami typu kasza gryczana dla zwiększenia objętości itp. Jeszcze raz wyrazy uznania dla Mysiuni , cieszy mnie , że ten nasz wyrób wędruje w Polskę i smakuje . Co się tyczy samej nazwy to nie wiem dlaczego nazwa oscypek została zarezerwowana jako wyrób regionalny , bo nigdy tutaj tego tak nie nazywał , jak już co to Łoscypek produkt regionalny nazwa też w regionalnym dialekcie. Więc sprostuję wcześniejszą wypowiedź "kozdy co syrki gniecie niech je łoscypkiem nazywo wtej panowie nie bedom sie czepiać "
rutynka 06.10.2014 15:55
extra, gratuluję chęci i odwagi:)
Lis 15.08.2014 23:54
Smakowicie się zapowiada - zabieram przepis:)
mela25 11.08.2014 12:08
ale pyszne
aginaa 28.06.2014 08:07
taki domowy a musi byc pyszny
Smaczna_B 28.04.2014 18:54
ale super przepis , zabieram do siebie i zaraz sobie zrobię oscypka ! :)
SmacznaPyza 18.02.2014 23:48
Mysiunia, wierzę, że Twój serek nie ustępuje smakiem temu z Zakopanego, ale miejsce zakupu też nie jest niestety gwarancją, że kupujemy prawdziwy oscypek... podróbek jest wiele i wielu ludzi chcąc tam zarobić robi sobie co chce...
aginaa 18.02.2014 16:37
taki domowy musi byc najlepszy
fotoviderek 18.02.2014 07:14
Domowy oscypek, to jest to :)
Beatris 17.02.2014 23:00
Zabieram przepis do wypróbowania (jak tylko zbudujemy przydomową wędzarnie, a mamy taką w najbliższych planach):)
Kolorowa 17.02.2014 20:56
Jadłam taki, znajoma robi- jest pyszny.
AZgotuj 17.02.2014 20:53
takiego przepisu jeszcze nie widziałam, może wykorzystam:)
adelajda 17.02.2014 20:34
super przepis :) ja pokuszę się zrobię z kupnego z mlekomatu
ao_12 17.02.2014 20:21
wspaniały ser,ale sama nie odważyłabym się zrobić
DorotaZ 17.02.2014 19:55
Oscypek to mój ulubiony ser:) Uwielbiam grillowany z dżemem żurawinowy:) Przepis jest rewelacyjny tylko skąd wziąć mleko krowie jak nikt w okolicy krowy nie ma:(:(:( A co do oscypków to też często można spotkać z mieszanego mleka krowiego z owczym.
Mysiunia 17.02.2014 19:40
kilka razy w roku mam okazję jeść oscypek przywieziony z Zakopanego - smak mojego jest w 95% taki sam jak tego prawdziwego, jedynie mój byl bardziej delikatny jeśli chodzi o konsystencje. Co do tego że z krowiego to nie oscypek, owszem tradycyjny jest z owczego, ale pojedź Pyza do Zakopanego, idź na Krupówki, na każdym stoisku z oscypkami mamy do wyboru również OSCYPKI z mleka KOZIEGO - nazywają je oscypki. Dodatkowo do wyboru mamy OSCYPKI białe (tylko osuszane) oraz wędzone, a prawdziwe oscypki wedle norm są tylko wędzone. Dziękuję za miłe komentarze, kilka osób już robiło oscypki wedle tego przepisu i były bardzo zadowolone :) Ja ten ser robilam w marcu ubieglego roku, ale jakoś mi się zagubił i dodałam dopiero teraz :)
patryska76 17.02.2014 19:24
Co do Pyzy zgadzam się z Mufinka79 ;-) Nie każdy ma okazje kupić prawdziwy oscypek, więc przepis jak najbardziej przydatny :) Z pewnością smaczny oscypek ;-)
idealme 17.02.2014 19:24
SmacznaPyza widze ma tendencje do czepiania się i wprowadzania niemiłej atmosfery, ach te frustracje :) dla mnie ten OSCYPEK jest rewelacyjny, chciałabym umieć taki robić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak