Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa mojej babci

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
skrzydełka kurczaka 2 sztuki
wołowina z kością 30 dag
marchew 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
seler 1 sztuka
por 1/2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
przetarte pomidory zesmażone 1 kilogram
przecier pomidorowy 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
śmietana 18% 3 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
natka pietruszki
woda ok. 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa mojej babci

Mięso umyłam, włożyłam do garnka i zalałam około 2 l wody. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i wszystkie warzywa (wcześniej umyte i obrane). Dodałam pomidory i przecier.

Wszystko razem gotowało się do miękkości warzyw oraz mięsa. Na końcu odlałam trochę zupy do miski i wymieszałam blenderem ze śmietanę i jogurtem (żeby się nie zważyło). Zahartowaną śmietanę i jogurt przelałam do zupy i gotowałam na małym ogniu jeszcze przez chwilę.

Zupę pomidorową można jeść z małym makaronem lub z ryżem ugotowanym wcześniej. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 09.02.2014 18:33
fajna zupka
Zdzisław 09.02.2014 17:19
dla mnie to smaczne danie
Milka100 09.02.2014 15:52
uwielbiam pomodorową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak