Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż basmati 1 szklanka
mleko 2,5 szkl
cukier 1/3 szkl
masła 2 łyżki
jaja 2 szt
jabłka 2 szt
gruszki 2 szt
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, posypać łyżką cukru i łyżką cynamonu. Wymieszać i odstawić.
Krok 1 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
2
W międzyczasie przygotować ryż. Przepłukać go wodą na sicie. Wrzucić do rondelka o grubym dnie, dodać mleko i gotować 10 minut. dodać masło i 1 łyżkę cukru. Zamieszać i lekko przestudzić.
Krok 2 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
3
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do białek, zamieszać. dodawać porcjami do ryżu i delikatnie mieszać.
Krok 3 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
4
Połowę ryżu przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożyć połowę owoców, następnie resztę ryżu i resztę owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.
Krok 4 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
5
Ryż zapiekany z owocami najlepiej smakuje na ciepło podany z zimnym jogurtem greckim
Krok 5 - Ryż zapiekany z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 12.02.2014 14:42
Uwielbiana przeze mnie i moje dzieci klasyka:)
Klausia 09.02.2014 13:03
wyborny ryż :)
babajaga1969 08.02.2014 22:05
smaczny jest taki ryż

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak