Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nototenia smażona

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 200 ml
mąka tortowa 200 gram
olej do smażenia 150 ml
sól 2 łyżeczki
nototenia 1 kg
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Nototenia smażona

Kroki postępowania

1
Rybę kupiłam mrożoną i zostawiłam aby sama odmroziła się, nie pomagałam wcale tego procesu skrócić .
Rybę dokładnie myjemy i czyścimy z łusek , obcinamy płetwy .
Zostawiamy rybę w mleku najlepiej na godzinę.
Dzięki mleku mięso ryby będzie bardziej delikatne i pozbędziemy się zapachu ryby .
5.Po godzinę wyjmujemy rybę i osuszamy , (wcześniejsze przyprawienie może je wysuszyć). Posypujemy osuszone przyprawą do ryby , solą i skrapiamy cytryną.
Krok 1 - Nototenia smażona foto
2
Obtaczamy je w mące i rzucamy na gorącą patelnię.
Krok 2 - Nototenia smażona foto
3
Smażymy na złoto i wcinamy póki ciepłe.
Krok 3 - Nototenia smażona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel123 08.02.2014 10:58
ale pyszności mniam
DorotaZ 08.02.2014 10:00
Nie znam tej rybki ale chętnie ją wypróbuję:)
SmakolykiJoanny 08.02.2014 09:34
Mi też zasmakowała . Polubiłam ją :)
adelajda 08.02.2014 09:33
lubię tą rybkę :)
Romanowka 08.02.2014 09:23
Bardzo mi zasmakowała ostatnio nototenia, pyszna rybka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak