Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe dla alergika

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
olej 6 łyżek
migdały 100 g
cukier wanilowy
Cynamon mielony Prymat
drożdże suche 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe dla alergika

Robimy zaczyn- Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą (NIE GORĄCĄ!) ok 1/4 szklanki. Do tego dodajemy ok 3 łyżek mąki z tych 2 szklanek potrzebnych do ciasta. Mieszamy łyżką i czekamy ok 30 min, aż zaczyn zacznie pracować. Po tym czasie dosypujemy resztę mąki i olej. Zagniatamy ciasto, dolewając jeszcze wody(nie więcej, niż pół szklanki licząc razem z wodą z zaczynu). Ciasto ma odchodzić od miski, wtedy jest wystarczająco wyrobione. Podczas zagniatania możemy zużyć jeszcze dodatkowe 2-4 łyżki mąki do podsypywania ciasta, żeby się nie kleiło. Gdy ciasto jest wyrobione, dodajemy zmielone, lub posiekane migdały i rodzynki, lekko je wgniatamy w ciasto. Zostawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia na ok 30-60 min. Ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie dzielimy drożdżowiec na pół i rozciągamy w kształt bagietki, lub inne kształty, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, zostawiamy na jeszcze 10 min, żeby sobie odpoczęło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 st C i pieczemy ok 30-40 min do zrumienienia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 07.02.2014 22:06
Okazuje się, że można zrobić ciasto dla alergika, też kiedyś piekłam podobne ciasto dla chłopca uczulonego prawie na wszystko. Robiłam je na margarynie bez mleka, a teraz wiem, że można na oleju. Mogłaś dodać ten przepis jako "krok po kroku".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak