Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt jasny lub kakaowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier drobny 1 szklanka
cukier wanilinowy 16 gr
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka tortowa 0,5 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
ocet 10 % 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt jasny lub kakaowy

Tortownica 24 cm, natłuszczamy tylko dno i oprószamy bułką tartą. Gdy są duże jajka polecam większą formę 26 cm
Włączyć piekarnik na 180 st.
Białka ubić z solą, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier z wanilią, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku(6szt), łącznie miksujemy ok. 7 minut. Dodajemy ocet.
Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo dodajemy obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.
Gdy chcę mieć biszkopt kakaowy ujmuję 2 łyżki mąki tortowej a dodaję tyle samo ciemnego kakao
Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika i od razu odwracam je do góry dnem, wtedy odpinam obręcz, zabieram denko , biszkopt leży w tej pozycji 2-3 minuty i wtedy odwracam go do normalnej pozycji. Zawsze mi wyrasta i nigdy nie mam z nim problemów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.02.2014 00:41
Pięknie wyrósł.
agnieszka214 13.02.2014 10:15
fajny biszkopt
Ola1984 12.02.2014 20:58
Również robię taki biszkopt, dodatek octu sprawia, że pięknie rośnie i po upieczeniu jest równiutki :)
MagdaXXX 12.02.2014 20:38
super robię podobny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak