Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt jasny lub kakaowy
Włączyć piekarnik na 180 st.
Białka ubić z solą, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier z wanilią, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku(6szt), łącznie miksujemy ok. 7 minut. Dodajemy ocet.
Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo dodajemy obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.
Gdy chcę mieć biszkopt kakaowy ujmuję 2 łyżki mąki tortowej a dodaję tyle samo ciemnego kakao
Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika i od razu odwracam je do góry dnem, wtedy odpinam obręcz, zabieram denko , biszkopt leży w tej pozycji 2-3 minuty i wtedy odwracam go do normalnej pozycji. Zawsze mi wyrasta i nigdy nie mam z nim problemów.