Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb bezglutenowy 1

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka z cieciorki 25 dag
mąka ryżowa 17 dag
masło 12 dag
jajko 5 szt
cukier brązowy 1 łyżka
słonecznik łuskany 3 łyżki czubate
jogurt naturalny 35 bez cukru
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb bezglutenowy 1

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni-góra i dół. Formę do pieczenia chleba owalną 32 cm natłuściłam olejem.Można użyć keksówki. Masło roztopiłam i odstawiłam do wystudzenia. Mąki wsypałam do miski,dodałam słonecznik,sól ,cukier brązowy i sodę. W drugim naczyniu roztrzepałam jogurt naturalny z jajkami i ostudzonym masłem. Do suchych składników wlałam rozmieszane mokre składniki i mikserem-końcówkami w kształcie haczyków-miksowałam ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przełożyłam je do formy do pieczenia
Krok 1 - Chleb bezglutenowy 1 foto
2
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Krok 2 - Chleb bezglutenowy 1 foto
3
Po upieczeniu wyjęłam na kratkę i ostudziłam.
Krok 3 - Chleb bezglutenowy 1 foto
4
Przepis jest wzorowany na przepisie z bloga Smaki Alzacji.Składniki jednakże nie są identyczne.Polecam dla osób na diecie bezglutenowej,które mają problem z zakupem pieczywa bez glutenu w swojej okolicy.
W oryginalnym przepisie autorka mieszała mąkę z cieciorki z mąką z manioku i użyła kefiru lub maślanki.Dodała także proszek do pieczenia,ale ja nie miałam bezglutenowego,więc zdecydowałam się na samą sodę.Ni dodawałam także siemienia lnianego ze względu na fakt,że piekłam chleb dla 3-latka i nie byłam pewna,czy będzie mu smakował. Chlebek jest chrupiący i nie kruszy się podczas krojenia.
Krok 4 - Chleb bezglutenowy 1 foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.07.2014 09:02
bardzo dobry
gacopierz23 26.06.2014 10:10
bardzo zdrowy
Mniam 12.02.2014 23:27
Bardzo przydatny przepis dla tych co są na diecie bezglutenowej.
bhb8 12.02.2014 18:53
przydatny przepis :)
caralajna 12.02.2014 18:46
fantastyczny, muszę się rozejrzeć za mąką z cieciorki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak