Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta Hemingwaya

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
mleko skondensowane 1 puszka
śmietanka kremowa 260 ml
limonki 4 szt
cytryna 1 szt
czekolad 100 g
herbatniki 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Hemingwaya

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wysypać przygotowane herbatniki. Docisnąć łyżką, żeby miały bardziej zwartą strukturę, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec przez ok. 10 minut. Wystudzić. W tym czasie przygotować krem – limonki sparzyć i wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę i dodać do mleka skondensowanego – ja ograniczyłam się tylko do skórki z dwóch limonek. Następnie z wszystkich cytrusów wycisnąć sok. Wymieszać mleko skondensowane ze śmietanką a potem stopniowo wlewać do mleka sok i energicznie mieszać. Mas będzie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Przełożyć masę na herbatniki i wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta np. rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.03.2014 10:41
fajnie wygląda
migotka28 19.02.2014 23:08
fajna tarta
Kejti 17.02.2014 23:00
Wygląda cudnie i zapewne tak smakuje :-)
lara 12.02.2014 22:16
rewelacyjna!!!
gibli 12.02.2014 19:25
bardzo ciekawy i fajny przepis
paula99926 12.02.2014 18:42
Jest bardzo dobry - polecam :)
Małgorzata9 12.02.2014 18:36
kusząca propozycja
dwa pokoje z kuchnią 12.02.2014 16:11
o! wygląda smacznie- takiej tarty jeszcze nie robiłam :)
Romanowka 12.02.2014 15:09
wygląda pysznie i musi pysznie smakować, uwielbiam aromat limonki w słodkościach!
Agata3 12.02.2014 14:35
cudo, do wypróbowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak