Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z Awokado, Orzechami i Rukolą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

awokado 1 szt
orzechy włoskie 30 szt
parmezan starty 100 gram
rukola 2 garście
ząbek czosnku 1 szt
sok z połowy limonki 0,5 szt
oliwa 60 ml
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z Awokado, Orzechami i Rukolą

Pesto pochodzi z Włoch i w oryginale jego głównym składnikiem jest bazylia, u mnie jej jednak zabrakło, co wcale nie znaczy, że mojemu pesto czegoś brakuje :)

Przygotowanie jest szybkie i proste a smak jest po prostu rewelacyjny! Moje pesto pasuje dosłownie do wszystkiego! Pasuje jako sos do pizzy, jako dodatek do zapiekanek, można nim smarować także tosty... a ja sam zastąpiłem nim dzisiaj musztardę, jako dodatek do swojskiej kaszanki :)

Więc do dzieła! Zaczynamy od rozłupania orzechów włoskich! Gdy wyciągniemy je z twardej skorupy ważnym elementem jest by je uprażyć na patelni, należy uważać by się nie spaliły! Po uprażeniu orzechów, wszystkie elementy oprócz Rukoli traktujemy blenderem!

Rukoli nie miksujemy, ciekamy ją nożem i dodajemy do zmiksowanej masy... mieszamy... i Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.05.2014 23:24
uwielbiam, jest pyszne :)
Renata9 12.02.2014 13:16
ciekawy przepis, na pewno warty wykorzystania
2milutka 12.02.2014 13:02
smaczne na pewno:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak