Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki czekoladowe z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
cukier trzcinowy 120 gram
jajko 2 sztuki
kakao 3 łyżeczki
gorzka czekolada 50 gram
orzechy włoskie 1 garść
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
olej rzepakowy 90 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki czekoladowe z orzechami

Kroki postępowania

1
Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałeczki. Jajka ubić cukrem brązowym i wanilinowym na puszystą masę, połączyć z olejem. Dodać wymieszaną mąkę z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane dodatki.
Krok 1 - Muffinki czekoladowe z orzechami foto
2
Gdy ciasto jest zbyt gęste dolać mleka. Ciasto wykładać do foremek z papilotkami.
Krok 2 - Muffinki czekoladowe z orzechami foto
3
Muffinki piec ok. 30 min. 180st. C, aż patyczek będzie suchy. Z powstałej masy wyszło mi ok. 12 muffinek, po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem.
Krok 3 - Muffinki czekoladowe z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nogawkuchni 12.02.2014 14:06
Pyszne muffinki,urokliwie prezentujące się pyszne wypieki,ciekawy przepis, świetna propozycja na deser.
Agata3 12.02.2014 13:08
zamawiam do dzisiejszej popołudniowej kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak