Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem porowo-ziemniaczany

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (biała część) 3 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbek
bulion 750 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
masło 1 łyżka
olej do smażenia 1 łyżeczka
śmietanka 12-procentowa 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem porowo-ziemniaczany

Kroki postępowania

1
Pory przekroić, wymyć pod bieżącą wodą, pokroić w półtalarki. Ziemniaki, czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. W garnku rozgrzać łyżkę masła z łyżeczką oleju, wrzucić pory, cebulę, czosnek i smażyć aż się zeszklą, następnie dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę.
Krok 1 - Zupa krem porowo-ziemniaczany foto
2
Gdy warzywa lekko zmiękną zalać całość bulionem/rosołem i gotować do miękkości warzyw.
Krok 2 - Zupa krem porowo-ziemniaczany foto
3
Całość zmiksować, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać porcję śmietanki.
Krok 3 - Zupa krem porowo-ziemniaczany foto
4
Zupę udekorować pietruszką oraz tartym żółtym serem wedle uznania.
Krok 4 - Zupa krem porowo-ziemniaczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.02.2014 11:03
lubię zupy - a ta wydaje się bardzo smaczna
dodi 12.02.2014 11:56
smaczna zupka
Kuchenka 12.02.2014 11:55
apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak